Dynamische verlichting

Rijkswaterstaat bespaart energie op ring A10

De kwestie

De snelwegen van Rijkswaterstaat hebben regelmatig onderhoud nodig. Hoe kan worden bespaard op het gebied van operationele kosten en in energieverbruik?

De oplossing

Om energie te besparen en de levensduur van de snelwegverlichting te verlengen, zijn de nieuwe LED-armaturen op dit 11 kilometer lange traject voorzien van dynamische verlichtingscomponenten met Powerline sturing van Luminext. Die staan in verbinding met de Telesignaal applicatie in de verkeerscentrale van Rijkswaterstaat.

Dat is slim!

De nieuwe LED-snelwegverlichting wordt in de stille nachtelijke uren gedimd en daarmee bespaart Rijkswaterstaat tot 60% energie. Naast een lager energieverbruik zijn er minder kosten voor onderhoud en vervanging.

Klant: Rijkswaterstaat
Locatie: Ringweg A10, Amsterdam
Doel: Energie en kosten besparen
Oplossing: Dynamische verlichting met Powerline sturing
Producten: OLC Powerline, Segment Controller, koppeling met Telesignaal
Aannemer: De Jong Zuurmond met Speer Infra
Armaturen: Schréder

‘Trots op de door ons geïnstalleerde slimme verlichting op drukke ringweg A10!’

Sebas van den Brink, uitvoerder Speer Infra

Langere levensduur, minder kosten

Omdat de verlichtingscomponenten op een lagere bedrijfstemperatuur opereren, is de coating aan minder slijtage onderhevig. De armaturen gaan hierdoor tot 30% langer mee. In combinatie met LED-lampen is de levensduur zelfs 4 keer hoger dan bij conventionele verlichting. Omdat de lampen dus minder vaak hoeven te worden vervangen, zijn de onderhoudskosten lager. Ook zijn er minder vaak verkeersmaatregelen nodig als het afsluiten van rijbanen.

Calamiteitenverlichting

Bij calamiteiten kan Rijkswaterstaat de verlichting met een druk op de knop opschalen naar voluit, zodat goed zicht en de veiligheid voor hulpverleners gegarandeerd blijft.

Meer weten over dynamisch verlichten?

 

We geven u graag advies op maat. Neem vrijblijvend contact op met Dirk Goetmakers en stel uw vragen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.