Know-how

De functionele doelen van smart lighting - bepaal de lichtbehoefte

Verlichten wanneer nodig

Wie de verschillende gebiedsdelen en wijken van een gemeente onder de loep neemt, zal zien dat er meerdere verlichtingsfuncties gewenst zijn. 

Daarom zijn er naast kostenbeheersing en energiebesparingsdoelstellingen functionele beleidsdoelen waaraan smart lighting kan bijdragen. Bijvoorbeeld het verbeteren van de veiligheid op straat en het verminderen van lichthinder. Deze functionele doelen vormen het uitgangspunt bij de keuze voor het smart lighting systeem. 

 

Know-how

Overwegingen

In ‘Know-how’ komen motieven en beweegredenen aan bod die te maken hebben met de aanschaf en het gebruik van smart lighting.

Onderbouwing van het beleidsplan

Reikt het budget tot in de hemel, dan kan er natuurlijk voor worden gekozen om de openbare verlichting in de hele gemeente in keer te verslimmen. Helaas is dat niet de realiteit. Juist om politieke steun te krijgen en over dat budget te kunnen beschikken, moet er worden nagedacht over het nut van smart lighting in het areaal en wat ermee kan worden bereikt. Wie daarvoor de verschillende gebiedsdelen en wijken van de gemeente onder de loep neemt, zal zien dat er meerdere verlichtingsfuncties gewenst zijn.

'Wees kritisch. Bepaal eerst het nut van smart lighting voor elk gebied; waaraan is behoefte'

Functionele beleidsdoelen

Een valkuil is het om direct in merken en typen smart lighting te denken. Belangrijker is het om de behoeften aan licht te bepalen in de verschillende delen van de gemeente. Zodra dat duidelijk is en het doel van smart lighting per locatie is bepaald, kan worden gestart met het inwinnen van adviezen over de smart lighting toepassingen die aansluiten op die behoeften. Voorbeelden van functionele behoeften en passende oplossingen zijn:

  • Bij behoefte aan een sociaal veilige omgeving en goed zicht zodra de kroegen sluiten in het uitgaansgebied kan worden gekozen voor calamiteitenverlichting. Door het opschalen van het licht naar een (ongezellig) hoog niveau wordt ook een signaal afgegeven dat het tijd is om naar huis te gaan.
  • Op de doorgaande weg is het vooral druk in de spits. ’s Nachts rijden er weinig auto’s. Het koppelen van de verlichtingsinstallatie aan een sensor voor het meten van de verkeersintensiteit kan hier uitkomst bieden. Meer licht bij meer verkeer op de doorgaande weg en minder als het stil is.
  • In het buitengebied van de gemeente ligt een fietspad aan een natuurgebied. De flora en fauna moet er worden beschermd tegen lichthinder. In dit geval kan smart lighting uitkomst bieden die bij het signaleren van beweging wordt ingeschakeld en als een lichtbubbel met de fietser meegaat.

Aanbeveling

Zodra de operationele doelen, de energiebesparingsdoelen en de functionele doelen voor de gemeente concreet zijn, moet het beleidsplan voor openbare verlichting financieel worden onderbouwd. Daarvoor is een business case nodig.

Naast de financiële onderbouwing zijn er de kwalitatieve voordelen van smart lighting die niet direct in euro’s zijn uit te drukken;. Bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, comfort en sfeer. Uiteraard moeten die ook worden onderbouwd voor budgettaire goedkeuring. Indien gewenst kan Luminext daarbij adviseren.

Meer weten over smart lighting?

 

We geven je graag advies op maat. Neem vrijblijvend contact op met Marcel Hollanders en stel je  vragen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Marcel Hollanders
Marcel Hollanders

Account Manager