Connect & Control

Slimme voetgangersoversteekplaats in Utrecht

Met slimme straatverlichting naar een duurzamer en veiliger Kanaleneiland-Zuid

Hoe maak je een wijk duurzamer en veiliger? Gemeente Utrecht start met een nieuw proefproject, Slimme Straatverlichting Utrecht, in Kanaleneiland-Zuid. Sinds juni kunnen voetgangers oversteken via een nieuw zebrapad dat oplicht wanneer iemand er wil oversteken terwijl er een auto komt aanrijden. Het slimme zebrapad is een uniek idee van bewoners dat samen met de gemeente Utrecht is uitgewerkt en gerealiseerd. Dit project is onderdeel van het Europese IRIS Smart Cities, dat werkt aan stadswijken van de toekomst in Europese steden. Ook test de gemeente Utrecht 50 slimme lantaarnpalen in de wijk als onderdeel van proeven met duurzame verlichting en het meten van de luchtkwaliteit.  

 

De kracht van samen

Bewoners van de wijk hebben verschillende ontwerpen gemaakt voor nieuwe slimme straatverlichting aan de Columbuslaan, vlak bij de Da Costaschool in Kanaleneiland-Zuid. Vervolgens kozen de bewoners samen één ontwerp dat bij kan dragen aan het verbeteren van de verkeersveiligheid in de wijk. Het winnende idee, het lichtgevende zebrapad, is door gemeente Utrecht uitgewerkt en begin juni 2021 gerealiseerd. De gemeente hecht belang aan het samenwerken met de bewoners.  Door hen te betrekken bij het ontwerpen van oplossingen, liggen die oplossingen dichter bij hun wensen en worden ze beter gedragen in de wijk. Met het proefproject Slimme Straatverlichting doet de gemeente voor het eerst ervaring op met een zelfoplichtend zebrapad.  Dit project zal over een paar maanden worden geevalueerd, waarbij voetgangers en passerend verkeer wordt gevraagd naar hun ervaringen met het zebrapad. 

 

Een lichtgevend zebrapad

Afgelopen maand is het lichtgevende zebrapad geplaatst, samen met twee slimme palen. Het zebrapad licht op bij wachtende voetgangers die willen oversteken om naderend verkeer te waarschuwen. De palen, die volledig op zonne-energie werken, meten fijnstof, geluid, snelheid en beweging. Ook kleuren de palen blauw of oranje afhankelijk van de snelheid van de auto’s op de weg. Met de fijnstofmeter in deze solar palen wordt de luchtkwaliteit gemeten. Zo kan de luchtkwaliteit gevolgd worden op ieder moment en onder allerlei omstandigheden en wordt er veel geleerd. Ook zijn er 50 lantaarnpalen voorzien van nieuwe LED-lampen en sensoren die automatisch rapporteren of een lamp stuk is of de lantaarnpaal scheef staat, zodat beter onderhoud gepleegd kan worden. 

Locatie: Columbuslaan, Utrecht
Doel: Duurzaamheid en Veiligheid
Oplossing: Zelf oplichtend zebrapad
Producten: Smartnodes, Radar detectie, Lichtgevende zebrastroken, Zhaga controllers, Aansturing door Luminizer

Het idee voor het slimme zebrapad om de verkeersveiligheid te verhogen komt van de bewoners zelf

Vind jouw smart lighting systeem

Neem contact met ons op en we geven je graag advies op maat.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Marcel Hollanders
Marcel Hollanders

Account Manager