On Demand verlichting

Helmond innovatief in energie besparen

De kwestie

Helmond maakt al lange tijd gebruik van dynamische verlichting. Hoe kan de gemeente nog energiezuiniger verlichten met innovatieve systemen die passen in de slimme stad van morgen?

De oplossing

Het slimme verlichtingssysteem van Luminext voor Helmond maakt gebruik van bewegingsdetectie door SmartNodes sensoren. Deze beschikken over een infraroodsensor en radar. Op alle lichtmasten zitten SmartNodes sensoren die allemaal met elkaar in contact staan. De sensor zorgt ervoor dat de lamp fel gaat branden zodra iemand de lichtmast nadert en de verlichting vlot weer dimt zodra hij is gepasseerd. Het licht verplaatst zich als een lichtbel vóór de weggebruiker uit, precies lang genoeg en daar waar het nodig is. Zo heeft hij altijd goed zicht en hebben omwonenden zo min mogelijk lichthinder.

Dat is slim!

Dat de verlichting direct dimt zodra de weggebruiker voorbij is, is uniek, want bij andere systemen dimt de verlichting pas na enkele vooraf ingestelde minuten. Daarmee is dit de meest energiezuinige manier van On Demand verlichten. De gemeente bespaart maximaal energie. Ook hebben de buurtbewoners minder last van lichthinder van de lantaarnpalen in de straat.

Klant: Gemeente Helmond
Locatie: Helmond, De Akkers
Doel: Op innovatieve wijze energie besparen
Oplossing: On demand verlichting met bewegingssensoren
Producten: SmartNodes sensor, Luminizer software
Aannemer: Heijmans
Armaturen: Lightronics Schréder

'Minimaal energieverbruik en toch voldoende licht; dat is perfect!'

Alfred Groote, gemeente Helmond
Lichtbel is unieke manier van efficiënt verlichten

De Smartnodes verlichtingsoplossing gaat uit van zo efficiënt mogelijk verlichten en dat is uniek. Bij de reguliere verlichtingsoplossingen op basis van beweging dimt het licht na een vooraf ingestelde tijd. Als er met regelmaat een weggebruiker is, kan het dus gebeuren dat de verlichting continu volop brandt. De SmartNodes sensor werkt veel efficiënter, want het licht direct dimt zodra de weggebruiker buiten bereik van de sensor is. Ook past de sensor de brandtijd en lichtintensiteit automatisch aan, afhankelijk van het typeweggebruiker. Het licht verplaatst zich als een lichtbel vóór de weggebruiker uit, precies lang genoeg en daar waar het nodig is.

 

Smart City

Brainport Smart District Helmond is een broedplaats voor de slimme stad van morgen. Een stad waarin slimme innovatieve toepassingen ervoor zorgen dat de leefomgeving aantrekkelijker, veiliger en duurzamer is voor de mensen die er wonen en werken. Helmond maakt al lange tijd gebruik van slimme verlichting. Omdat ze de SmartNodes sensoren straks kan upgraden voor bijvoorbeeld het meten van geluid, temperatuur en de luchtkwaliteit, en de verkeersdata kunnen worden benut voor verkeerstellingen, snelheidsregistratie en het signaleren van spookrijders, neemt de gemeente met deze nieuwste Smartnodes technieken een volgende stap naar haar toekomstige ‘smart city’.

Meer weten over On Demand verlichten?

 

We geven u graag advies op maat. Neem vrijblijvend contact op met onze account manager Marcel Hollanders en stel uw vragen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Marcel Hollanders
Marcel Hollanders

Account Manager