Inzicht

Zelf het licht aandoen in de Amsterdamse haven

Bram Poeth, directeur Eneco Zakelijk

Het Havenbedrijf Amsterdam heeft de ambitie om stap voor stap het hele havengebied op deze duurzame, veilige en gebruiksvriendelijke manier te gaan verlichten. Met deze duurzame verlichtingsoplossing heeft het de primeur in 2016. directeur Eneco Zakelijk Bram Poeth en Koen Overtoom, operationeel directeur Havenbedrijf Amsterdam zijn er trots op.

Visie

Een frisse kijk

In ‘Visie’ schijnen we een licht op de visies van kenners binnen de verlichtingsbranche.

Energietransitie

Amsterdam is een grote energiehaven. Koen Overtoom, operationeel directeur Havenbedrijf Amsterdam heeft de ambitie om bij te dragen aan de transitie naar schone vormen van energie. Het aantrekken van duurzame energiestromen, het opwekken van schone energie in het havengebied, en de energiezuinige inrichting van het gebied maken daarvan deel uit. Koen: “Met dit project dragen wij bij aan de duurzame innovatie en aan energietransitie en daarmee willen we een voorbeeld zijn.”

Drijvende zonnepanelen

De duurzame elektriciteit komt volledig van de nabij geplaatste drijvende zonnepanelen die continu naar de zon draaien en van een mini-windturbine. Deze laden een batterij op. Door het eigen gelijkspanningsnet (DC) worden de straatlantaarns van de benodigde energie voorzien. Hierdoor treedt er geen energieverlies meer op, want gelijkstroom (DC) hoeft niet te worden omgezet naar wisselstroom (AC) en andersom. De dynamische verlichting wordt op afstand beheerd en bestuurd met de Luminizer software van Luminext.

Klant aan de knoppen

Bram Poeth, directeur Eneco Zakelijk, ziet dat de combinatie van duurzame energie en slimme technologie steeds belangrijker wordt. “In dit project hebben we meerdere innovatieve technieken samengebracht die er voor zorgen dat dit fietspad niet alleen zelfvoorzienend is maar dat je er als fietser ook controle over krijgt. Dat sluit naadloos aan op onze visie op een duurzame, lokale energievoorziening met de ‘klant’ aan de knoppen.” Bekijk de video.

 

Trots

“Dit project biedt ons ook de gelegenheid om te onderzoeken hoe we dit systeem in de toekomst op grotere schaal kunnen toepassen. Bovendien verdient dit unieke systeem zich terug door minder grondstoffenverbruik, geen energiekosten en lagere investeringen,”benadrukt Koen. “We zijn enorm trots”.

"We geven de fietser de controle over de verlichting".

Bram Poeth, directeur Eneco Zakelijk

Meer weten over dynamische verlichting?

 

We geven u graag advies op maat. Neem vrijblijvend contact op met Dirk Goetmakers en stel uw vragen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.