Ervaringen

Zuid-Holland gebaat bij slim schouwen

Jeroen de Jong, verantwoordelijk voor beheer verlichting Zuid-Holland

Hoe beheert iemand ruim 14.000 lichtmasten langs 550 km provinciale weg? In Zuid-Holland ligt die vraag mede op het bord van Jeroen de Jong. Samen met zijn team is hij verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van alle verkeersregelinstallaties en de openbare verlichting in de Provincie Zuid-Holland.

 

Ervaringen

In de spotlight

In ‘Ervaringen’ schijnen we een licht op de toepassingen van smart lighting in de praktijk.

Veilig en efficiënt vervoer

U staat er wellicht niet dagelijks bij stil, maar Zuid-Holland is een van de dichtstbevolkte en meest geïndustrialiseerde gebieden ter wereld. Ruim 3,6 miljoen inwoners leven in zo’n 60 gemeenten, onderling verbonden door provinciale en rijkswegen. “Juist hier is veilig en efficiënt vervoer van groot belang. Voor zowel de leefomgeving als de economie”, benadrukt Jeroen de Jong.

 

Schouwen is kostbaar

14.000 lichtmasten, 550 km wegen verspreid over 2.814,69 km². Hoe zorgt u dan dat alle verlichting ook werkelijk brandt? Jeroen: “Schouwen was tot voor kort het enige antwoord. Vier keer per jaar controleren we de openbare verlichting. Dat is telkens weer een kostbare procedure, zeker in een druk gebied als Zuid-Holland. De grootste kostenpost (70%) is daarbij overigens de vereiste verkeersmaatregelen, zoals het deels afsluiten van wegen, zodat inspectie en reparatie veilig kan gebeuren. De werkelijke herstelkosten bedragen ‘slechts’ 30%.”

Inzicht op afstand

Sinds 2010 verslimt de Provincie Zuid-Holland de lichtmasten. Met als doel minder schouwen en minder energieverbruik. Luminizer, het beheer en besturingssysteem van Luminext, speelt daarbij volgens Jeroen een belangrijke rol.

“We hebben destijds eerst alle statische en dynamische lichtmasten met een video-inventarisatie in kaart gebracht. Alle basisgegevens van alle masten zijn nu verwerkt in Luminizer, in één systeem. Daarnaast verslimmen we de bestaande verlichting door Outdoor Lamp Controllers (OLC’s) in de armaturen te plaatsen.

Inmiddels zijn ruim 4.500 lichtmasten connected, die melden de storingen automatisch. De meldingen verschijnen rechtstreeks in Luminizer op het dashboard. Luminizer geeft ons inzicht op afstand waardoor we minder hoeven te schouwen.”

Dimmen waar het kan

Naast gericht beheer en onderhoud biedt dynamische verlichting de mogelijkheid om te dimmen. “We verlichten niet, tenzij…”, verduidelijkt Jeroen het uitgangspunt van de provincie. “Daarom tref je in het buitengebied wel eens wegen waar helemaal geen lantaarnpalen staan. Maar in het Westland staan vanwege de kassen juist weer veel lichtmasten. Waarom daar wel? Het licht van de kassen verlicht de lucht maar niet de weg. Dat rijdt niet prettig. Vanwege veiligheid en comfort ‘tillen’ we het lichtniveau op de weg daarom omhoog. Daarnaast zijn bijvoorbeeld de hoeveelheid kruispunten of de algehele drukte redenen om wel of niet te verlichten.”

 

Geen dozenschuiver

Terugkijkend op de afgelopen jaren ziet Jeroen groei in de samenwerking met Luminext. “Veel dimoplossingen worden verkocht in een doosje, maar Luminext is geen dozenschuiver. Ze beheersen echt de complete uitrol. Ze bouwen de OLC’s zelf in en zijn aanwezig bij het inregelen. Die secure installatie is cruciaal voor een goed werkend systeem.”

"De grootste besparing? Dat ik minder mensen naar buiten hoeft te sturen.”

Jeroen de Jong, verantwoordelijk voor beheer verlichting Zuid-Holland

Samenwerken en professionaliseren

Tegelijk is er altijd ruimte voor verbetering. “We gaan bijvoorbeeld een Service Level Agreement afsluiten”, vertelt Jeroen. “Daarin leggen we onze onderlinge afspraken vast. Wat we van elkaar mogen verwachten, hoe processen moeten verlopen. Zie het als een volgende professionaliseringsslag.”

Ik zie gelukkig ook dat wij, klant en Luminext, elkaar steeds vaker opzoeken. Dat bijvoorbeeld softwareontwikkelaars en beheerders samen optrekken om het systeem gebruiksvriendelijker te maken. Of dat we gezamenlijk met andere klanten ervaring en ideeën uitwisselen tijdens een rondetafelsessie. Dat is goed en noodzakelijk.”

Meer weten over dynamische verlichting?

 

We geven u graag advies op maat. Neem vrijblijvend contact op met Dirk Goetmakers en stel uw vragen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.