TALQ biedt vrijheid en flexibiliteit bij de keuze voor slimme straatverlichting

TALQ biedt vrijheid en flexibiliteit bij de keuze voor slimme straatverlichting

De toepassing van slimme straatverlichting is inmiddels niet nieuw meer. Veel overheden hebben hiermee geëxperimenteerd, zijn dit aan het doen of hebben inmiddels besloten dit grootschalig uit te rollen. Tot de laatste categorie behoren gemeenten zoals bijvoorbeeld Rotterdam, Tilburg, Den Haag, Breda, Arnhem, Stadskanaal en Renkum.

Nieuws

In het nieuws

In ‘Nieuws’ leest u de ‘need to know’ voor iedereen in de openbare verlichtingsbranche.

Slimme straatverlichting wordt ook wel Internet-of-Things (IoT) technologie genoemd. Dit is een combinatie van verbonden sensoren in fysieke objecten (bijv. armaturen), en beheer en aansturingsoftware die met elkaar communiceren via het internet. IoTtechnologie is enorm in ontwikkeling en elke dag komen er nieuwe oplossingen bij. In deze snelle vooruitgang schuilt gelijk de uitdaging!  

Hoe weet je namelijk zeker dat je nu een slimme oplossing(en) kiest voor je areaal en dat dit over 10 jaar nog steeds de juiste keuze is?

Het eerlijke antwoord; niemand weet dit zeker! Maar je kunt de kans op succes wel zo groot mogelijk maken.  

Als beheerder/eigenaar van openbare verlichting wil je namelijk vrijheid van keuze en borgen dat je niet gebonden bent aan één systeem van één leverancier. Open internationale standaarden bieden hiervoor de oplossing. Binnen de OVL wereld is TALQ een mooi voorbeeld van zo’n internationale standaard. TALQ is specifiek ontwikkeld met als doel keuzevrijheid en het voorkomen van een ‘vendor lock-in’ bij smart city toepassingen. Niet alleen slimme straatverlichting, maar bijvoorbeeld ook afvalbeheer en verkeerscontrole. 

TALQ biedt de mogelijkheid om veldinstallaties (bijv. Zhaga puckscontrollers) van de ene leverancier te kunnen bedienen met een beheersysteem van de andere leverancier. Zo is het mogelijk om onafhankelijk van de leverancier van het veldsysteem een besturingssysteem te kiezen, en om verschillende systemen in combinatie met elkaar te gebruiken. 

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk veldinstallaties van gecertificeerde leveranciers in uw OVL-areaal te beheren en aan te sturen met de Luminizer software van Luminext. TALQ gebruikt een open protocol gebaseerd op gangbare web technologieën zoals HTTP, JSON en REST. Op dit moment is TALQ versie 2.6 beschikbaar. 

In 2023 heeft Luminext als een van de eerste Nederlandse leveranciers haar producten gecertificeerd voor TALQ. Luminext is een actief lid binnen het consortium en draagt bij aan de ontwikkeling en het op de markt brengen van het TALQ Smart City Protocol.  

Wil je meer weten wat Luminext en TALQ voor je kunnen betekenen? Neem contact met ons op via sales@luminext.eu 

Voor meer informatie over TALQ, de gecertificeerde oplossingen en het TALQ consortium klik hier. 

Heb je vragen

Heb je vragen naar aanleiding van dit nieuwsartikel neem contact met ons op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Marcel Hollanders
Marcel Hollanders

Account Manager