Know-how

In 5 stappen starten met smart lighting

Geef verduurzaming een boost!

Met smart lighting draag je bij aan een duurzame en prettige leefomgeving met minder energieverbruik, meer verkeersveiligheid en minder lichthinder in jouw gemeente of provincie.

Met deze 5 stappen maak jij een vliegende start met het opzetten van dynamische openbare verlichting.

Know-how

Overwegingen

In ‘Know-how’ komen motieven en beweegredenen aan bod die te maken hebben met de aanschaf en het gebruik van smart lighting.

Stap 1. Bepaal je doelen en zorg voor draagvlak

Zorg ervoor dat de plannen voor slimme verlichting centraal gedragen worden in de gemeenteraad. Met duidelijke beweegredenen en doelen die het beleid ondersteunen, bijvoorbeeld op het gebied van energieverbruik, lichtvervuiling en veiligheid.

Stap 2. Laat je voorlichten en vraag naar ervaringen

Ga in gesprek met diverse leveranciers, vraag demo’s aan en laat je goed voorlichten. Praat ook met andere gemeenten over hun ervaringen, plannen en doelen.

Stap 3. Kies voor een open telemanagementsysteem

Als je kiest voor een beheersysteem dat met andere systemen kan praten en de gangbare merken en typen hardware kan beheren en aansturen, dan kun je altijd met diverse leveranciers werken en de producten kiezen die het beste bij de locatie en de lichtbehoefte passen.

"Sluit vendor-lockin uit. Zorg ervoor dat de beheersoftware kan dealen met alle gangbare merken hardware."

Stap 4. Start op de locaties met het grootste rendament

Kijk naar de specifieke lichtbehoeften in de verschillende gebieden. Pas je keuzes daarop aan, want slimme verlichting geeft alle ruimte voor diversiteit in systemen en hardware. Het vervangen en verslimmen van de verlichting met de hoogste volumes heeft de grootste impact op verduurzaming.

Stap 5. Profiteer van efficiënt onderhoudsmanagement

Het Luminizer software platform geeft 24/7 inzicht in het functioneren van het verlichtingsnetwerk en heeft alle tools voor efficiënt beheer- en onderhoudsmanagement en het op afstand monitoren en besturen van de slimme verlichting. Zowel voor beheerders als voor aannemers en allemaal binnen één softwareplatform. Dat is wel zo praktisch.

Lees nog meer tips

Ontdek jouw voordelen met smart lighting

 

We geven je graag advies op maat. Neem vrijblijvend contact op met Jasper Homma en stel je  vragen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.