Door het oog

Waarom in één keer verslimmen slimmer is

Robert Tissing, directeur Luminext

Steeds meer gemeenten switchen naar dynamische verlichting. Begrijpelijk gezien de vele voordelen. Gezien de benodigde aanpassingen van de openbare verlichting aan de hand van de doelstellingen in het energieakkoord is dit het moment om actie te ondernemen. Grootschalig denken en het kijken naar de toekomst is daarbij aan te bevelen. Robert Tissing, directeur van Luminext, legt uit.

Door het oog

Een scherpe visie

In ‘Door het oog’ schijnen we een licht op de visies van kenners binnen de verlichtingsbranche.

Grootschalig gebruik van smart lighting, dat tikt aan

Openbare verlichting is voor veel gemeenten de grootste energieslurper. Als je daarop bespaart, tikt dat dus aan. Met de implementatie van dynamische verlichting bespaart een gemeente gemiddeld genomen zo’n 30% aan kosten. Voeg daar de besparing door energiezuinige LED-verlichting aan toe en u begrijpt de interesse.

Minder kosten, verlichting op maat, eenvoudiger en efficiënter beheer: dynamische verlichting kent een lange lijst met voordelen. “En toch wachten gemeenten nog regelmatig met een grootschalige uitrol”, aldus Robert. “We merken dat men het moeilijk vindt om een afgewogen keuze te maken. Welke technische oplossing kies je, wanneer stap je in?”

Kijk en vergelijk

Tijd voor overzicht. Openbare verlichting is grofweg te verdelen in vier niveaus:

 1. Klassieke verlichting: het licht gaat aan als de netbeheerder het aanzet en brandt maximaal.
 2. Statisch dimbare verlichting: een dimmer regelt een vast profiel over de nacht. Er is geen communicatie met het lichtpunt en er worden geen foutmeldingen gemeld.
 3. Dynamische verlichting Connect & Control: op afstand bestuurbare verlichting. Het dimschema kan op elk moment worden aangepast, storingen worden automatisch gemeld in het beheersysteem en het functioneren van het systeem wordt continu gemonitord.
 4. Omgevingsgestuurd verlichten: verlichting die brandt op basis van aanwezigheid van verkeersdeelnemers, drukte op de weg of weersomstandigheden. Door sensordetectie wordt het lichtniveau aan de situatie aangepast. Een mooie stap naar een slimme stad.

“Denk goed na over uw toekomstige stappen maar stel het niet uit.”

Robert Tissing, algemeen directeur Luminext

No-brainer

Van de 2,4 miljoen openbare lichtpunten in Nederland is zo’n 65% nog klassiek. Minder dan 5% wordt dynamisch aangestuurd. Kortom, er is werk aan de winkel, want de voordelen zijn zo groot dat we ze niet mogen negeren. Maar hoe kom je van traditioneel licht naar een toekomstvaste oplossing?

“Sla de statische dimmers over en kies direct voor dynamische verlichting”, adviseert Robert stellig. “Denk groot en denk vooruit. De techniek is inmiddels bewezen betrouwbaar en rendabel en een open systeem is flexibel toepasbaar, dus u kunt ook straks alle kanten op wat betreft de keuze voor leveranciers en koppelingen aan IT systemen.” Bovendien verdient u de investering in enkele jaren terug.”

“En als u nog geen beheerpakket heeft, dat is absoluut het fundament voor slimme verlichting, implementeer dan Luminizer. Dat is echt een no-brainer. Het kost weinig en levert direct resultaat.” Robert telt op zijn vingers: “U heeft inzicht in de installaties, u weet waar de aannemer mee bezig is, u kunt vragen van de Raad en van inwoners beter beantwoorden. En u blijft flexibel want Luminizer kan met nagenoeg alle bestaande systemen en leveranciers overweg. Er is dus geen vendor lock-in.”

Direct profijt

De volgende stap is het aanpakken van de verlichting zelf. “Het mooist is het om het hele areaal in één keer aan te verslimmen, want dat levert de grootste voordelen op het gebied van operationele kostenbesparing en wat betreft energiebesparing. Bovendien profiteert u pas echt van automatische storingsdetectie als het hele areaal is voorzien van OLC’s, want stel dat een deel van de verlichting niet slim is, dan moet u alsnog ’s nachts de weg op om te schouwen.

Omdat u vaak te maken heeft met budgetten, is het gefaseerd invoeren soms onvermijdelijk. Start dan met het verslimmen van de installaties met de hoogste vermogens op de drukste plekken. Dimmen is kostenefficiënt en kan daarom direct breed worden uitgerold. Specialistische on demand toepassingen voor het lokaal verlichten naar behoefte kunnen ingezet worden op specifieke locaties. Zoals bijvoorbeeld de toepassing van SmartNodes sensoren op een donker fietspad aan de rand van de stad. Zo geniet u van grootschalige smart lighting met lokale slimme functionele toepassingen op maat.”

 

Oerknal komt niet

Luminext combineert visie met realisatiekracht. Dat resulteert in goed doordachte, toekomstvaste oplossingen. “Denk goed na over de toekomstige stappen maar stel het niet uit”, besluit Robert. “Wacht niet nog vijf jaar op een soort oerknal, in de hoop op een ultieme smart city totaaloplossing. Echt, dat gaat niet gebeuren. En waarom zou u ook, de voordelen van dynamisch licht liggen vandaag al voor het grijpen.”

Zo start u met slimme verlichting

 • Denk groot en denk vooruit
 • Kies een sterk en stabiel beheerprogramma zoals Luminizer
 • Implementeer grootschalig om optimaal van de voordelen te profiteren
 • Is een gefaseerde inplementatie nodig, verslim dan eerst de installaties met de hoogste vermogens
 • Bekijk de specifieke behoeftes in de gemeente, mix oplossingen indien nodig
 • Blijf continu verbeteren en verfijnen

Meer weten over dynamische verlichting?

 

We geven u graag advies op maat. Neem vrijblijvend contact op met Robert Tissing en stel uw vragen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Robert Tissing

Directeur