Direct profijt
De volgende stap is het aanpakken van de verlichting zelf. “Het mooist is het om in één keer een plan te maken voor het verslimmen van alle openbare verlichting en dat, gezien de jaarbudgetten, gefaseerd uit te voeren. Het beste is het om dat binnen een niet al te lange periode te doen, want hoe meer verlichting is voorzien van smart lighting technologie, des te groter de voordelen op het gebied van operationele kostenbesparing en energiebesparing. Daarbij profiteer je pas echt van automatische storingsdetectie als werkelijk het hele areaal is voorzien van OLC’s. Is een deel toch nog niet slim, dan moet je alsnog ’s nachts de weg op om te schouwen.”
Hij vervolgt: “Start met het verslimmen van de installaties met de hoogste vermogens op de drukste plekken. Dimmen is kostenefficiënt en kan daarom direct breed worden uitgerold. Specialistische toepassingen voor het lokaal verlichten naar behoefte kunnen ingezet worden op specifieke locaties. Zoals bijvoorbeeld de toepassing met bewegingssensoren op een donker fietspad aan de rand van de stad. Zo geniet je van grootschalige smart lighting met lokale slimme functionele toepassingen op maat.”
Oerknal komt niet
Robert Tissing heeft een sterke visie die resulteert in goed doordachte, toekomstvaste oplossingen. “Denk goed na over de toekomstige stappen maar stel het niet uit”, besluit Robert. “Wacht niet nog vijf jaar op een soort oerknal, in de hoop op een ultieme smart city totaaloplossing. Echt, dat gaat niet gebeuren. En waarom zou je ook, de voordelen van dynamisch licht liggen vandaag al voor het grijpen.”