Vervanging Gateways i.v.m. stoppen ondersteuning 2G netwerk door Vodafone

Vodafone is voornemens om de ondersteuning van het 2G netwerk begin 2025 te beëindigen, maar houdt het 2G netwerk tot zeker eind 2024 in de lucht. Het 3G netwerk wordt al sinds februari 2020 niet meer ondersteund.

Know-how

Tips & overwegingen

In ‘Know-how’ komen tips en overwegingen aan bod die te maken hebben met de aanschaf en het gebruik van smart lighting.

De Smart Lighting systemen van Luminext, voor het beheer en de aansturing van ‘slimme’ openbare lichtpunten, bestaan op hoofdlijnen uit drie onderdelen:

  • Outdoor Lamp controllers (OLC). Dit is een hardware module die in of op de armaturen in het veld is gemonteerd en het mogelijk maakt om met de betreffende armatuur te kunnen communiceren.
  • Gateway. Een gateway verzorgt de communicatie tussen het netwerk van slimme lichtpunten met OLC’s en de beheer- en bedien software. Om de communicatie met de beheersoftware Luminizer te verzorgen maakt de gateway gebruik van een beveiligde dataverbinding via het mobiele netwerk van Vodafone.
  • Luminizer beheersoftware op kantoor voor het beheer en aansturing van de lichtpunten in het netwerk.

De mobiele communicatietechnologie is continu in ontwikkeling en Luminext volgt deze ontwikkelingen op de voet. Over de jaren heen is voor de beveiligde verbindingen tussen de gateways en Luminizer beheersoftware daarom gebruik gemaakt van 2G-, 3G- en 4G-technologie. Oudere versies van de Luminext gateway beschikken over een modem geschikt voor communiceren via 2G en 3G op basis van een beveiligde dataverbinding op het mobiele netwerk van Vodafone. Vodafone is voornemens om de ondersteuning van het 2G netwerk begin 2025 te beëindigen, maar houdt het 2G netwerk tot zeker eind 2024 in de lucht. Het 3G netwerk wordt al sinds februari 2020 niet meer ondersteund.

Vanwege dit voornemen van Vodafone te gaan stoppen met 2G en 3G al niet meer wordt ondersteund, betekent dit dat oudere versies van de gateways nog in 2024 vervangen moeten worden om de werking van het systeem te waarborgen. Uitwijken naar een ander netwerk van bijv. KPN of T-Mobile is geen optie omdat deze ook op korte termijn stoppen met de ondersteuning van 2G/3G, of al zijn gestopt.

Het is daarom van groot belang om de betreffende gateways tijdig te vervangen voordat Vodafone definitief stopt met de 2G ondersteuning. Wij zullen daarom op korte termijn de klanten die het betreft een voorstel toesturen om nieuwe gateways te leveren, zodat de oudere gateways in het veld kunnen worden vervangen.

Mocht je naar aanleiding van dit bericht vragen hebben, neem dan telefonisch contact op met uw accountmanager, onze backoffice collega’s via 030 207 2017 of stuur een email naar sales@luminext.eu.

Heb je vragen

Heb je vragen naar aanleiding van dit nieuwsartikel neem contact met ons op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Marcel Hollanders
Marcel Hollanders

Account Manager