Luminext wint de opdracht voor het verslimmen van 28.000 armaturen bij de Gemeente Den Haag

Luminext wint de opdracht voor het verslimmen van 28.000 armaturen bij de Gemeente Den Haag

De gemeente Den Haag gaat de komende drie jaar versneld ledverlichting uitrollen binnen haar openbare verlichting (OVL) areaal. Circa 28.000 nieuwe LED-armaturen worden aangeschaft en geplaatst. Deze armaturen worden ‘slim’ gemaakt door de toevoeging van de Luminext telemanagement oplossing. Een combinatie van Outdoor Lamp Controllers (OLC’s) en software voor het beheer (asset- en onderhoudsmanagement) en de aansturing van de lichtpunten.

Nieuws

In het nieuws

In ‘Nieuws’ leest u de ‘need to know’ voor iedereen in de openbare verlichtingsbranche.

Met deze toevoeging van telemanagement geeft Den Haag invulling aan het kernprincipe vanuit haar ‘Visie op Licht’.

“We brengen het licht daar waar het nodig is, in de juiste vorm en op het juiste moment.”

Onderliggend wil de gemeente met deze uitrol de volgende doelstellingen behalen:

  • Het realiseren van de maximale energiebesparing;
  • Flexibiliteit in aansturing en onderhoud van de openbare verlichting;
  • Een schaalbare oplossing voor de hele stad inkopen;
  • Ondersteunen (en voorbereiden op) multifunctionele assets.

Om toekomstbestendigheid en flexibiliteit te waarborgen committeert de gemeente zich aan wereldwijde standaarden. Zo moeten de armaturen en OLC’s onder andere voldoen aan de Zhaga-D4i standaard. Daarnaast heeft de gemeente nu al enkele slimme oplossingen operationeel vanuit diverse leveranciers. Deze systemen zijn gekoppeld met de Luminizer software zodat er één centraal beheer- en aansturingssysteem ontstaat voor het gehele OVL areaal.

“Deze opdracht vanuit de gemeente Den Haag is een van de grootste telemanagement projecten in Nederland sinds jaren. Wij zijn er enorm trots op dat de gemeente Den Haag Luminext als partner heeft gekozen. De gemeente heeft een professionele OVL-organisatie, hands-on mentaliteit en een duidelijke visie die zij ook waarmaken. Dat maakt het heel fijn om met Den Haag samen te werken. Doordat Den Haag straks beschikt over een volledige slimme infrastructuur heeft zij volledige controle over haar areaal, verkrijgt zij essentiële data uit het veld en is zij voorbereid op smart city toepassingen. Onze samenwerking stopt dan ook niet na de eerste uitrol, dan begint het pas.” Aldus Jeroen van Gein – Hoofd Cliëntrelaties bij Luminext BV.

René Oomkes – Afdelingshoofd Openbare Verlichting en Laadinfra bij Gemeente Den Haag: “Wij hebben bij deze aanbesteding bewust gekozen om de telemanagement oplossing als een aparte aanbesteding in de markt te zetten. We hebben dit gedaan om de best beschikbare oplossing te kunnen selecteren en om een eventuele vendor lock-in in de  toekomst te voorkomen. Hiervoor is het van belang om te werken met open industriestandaarden. Luminext bood ons de beste oplossing en een bijkomend voordeel was dat wij reeds ervaring hadden met het Luminizer systeem van Luminext.”

Over de werking van het systeem

Voor deze uitrol wordt de Luminext telemanagement oplossing toegepast op de nieuwe residentiearmaturen. De OLC’s bieden de mogelijkheid om het verlichtingsniveau op afstand aan te passen aan de behoefte en zo elektriciteitsbesparing te realiseren. Dimschema’s kunnen op afstand worden ingesteld en aangepast op het gebruik van de openbare ruimte. Dit kan mee veranderen als (het gebruik van) de openbare ruimte (tijdelijk) verandert. Daarnaast kan de dienstverlening worden verbeterd, doordat via telemetrie een melding wordt verkregen wanneer de verlichting defect is. Om dit te bereiken is een portal benodigd, waarmee instellingen kunnen worden aangepast en (preventief) onderhoud gesignaleerd wordt. Het proces omtrent storingen kan hiermee verder worden geautomatiseerd en de onderhoudsaannemer accurater aangestuurd. Dit draagt bij aan een snellere en efficiëntere opvolging van storingen en schades.

 

Heb je vragen

Heb je vragen naar aanleiding van dit nieuwsartikel neem contact met ons op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Marcel Hollanders
Marcel Hollanders

Account Manager