Luminext en BrainCreators onderzoeken toepassing AI (Artificial Intelligence) voor OVL beheer en onderhoud

Binnen het project ‘Smart Lighting, predictive maintenance en asset management innovatie middels Al: de sleutel tot Smart Cities’ werkt Luminext samen met BrainCreators, specialisten op het gebied van geautomatiseerde beeldherkenning met behulp van Artificiële Intelligentie. Door Luminizer te koppelen aan de INSPECH software van BrainCreators kunnen op basis van videobeelden digitale inspecties worden uitgevoerd. In het geval van lichtmasten is het doel deze te herkennen en daarbij componenten zoals het type armatuur te identificeren en ook de conditie, zoals scheefstand, niet-branden of vuil, te digitaliseren. Zo kan de data die met beeldherkenning is verkregen worden toegepast bij het beheer en onderhoud van openbare verlichting en andere smart city devices.

Nieuws

In het nieuws

In ‘Nieuws’ lees je de ‘need to know’ voor iedereen in de openbare verlichtingsbranche.

Door deze gegevens in Luminizer beschikbaar te maken wordt de kwaliteit van objectgegevens verbeterd en verrijkt, zodat op basis van de data beter voorspeld kan worden wanneer bepaald onderhoud uitgevoerd moet worden (predictive maintenance). Een ander onderwerp van het project is om het energieverbruik van de verlichtingsinstallatie beter in beeld te brengen door verschillende data uit diverse bronnen te combineren: eventuele meetgegevens, uitgelezen branduren en in het slechtste geval geschat verbruik. Hiermee kan voor een geheel areaal een compleet energie overzicht worden getoond, waarbij maatregelen en instellingen worden aangegeven om het verbruik te verlagen.

 

 Het project wordt gesteund door de Provincie Utrecht die in de kader van de MIT Research & Development Samenwerking een subsidie verstrekt voor dit project en door de Gemeente Utrecht die het project ondersteunt als pilot areaal.