Gemeente Zwolle wint de Smart Lighting Award 2021

De Smart Lighting Award gaat dit jaar naar de gemeente Zwolle.

De gemeente verdient deze onderscheiding omdat zij de bestaande infrastructuur van slimme openbare verlichting inzet om beleid op het gebied van veiligheid te bevorderen.

Nieuws

In het nieuws

In ‘Nieuws’ leest u de ‘need to know’ voor iedereen in de openbare verlichtingsbranche.

De gemeente Zwolle heeft de laatste jaren geïnvesteerd in de openbare verlichting. Bestaande, conventionele armaturen zijn daarbij vervangen door LED, wat een flinke energiebesparing oplevert. Tegelijkertijd werd de openbare verlichting ‘verslimd’. Op afstand kan de slimme verlichting worden uitgelezen en aangestuurd, waardoor de openbare verlichting actief kan worden ingezet ter versterking van de van de sfeerbeleving in het stadscentrum.

Afgelopen jaar werd besloten de bestaande infrastructuur van de slimme verlichting te koppelen aan een calamiteitenpaneel, waarmee hulpdiensten in geval van een calamiteit het lichtniveau zelfstandig direct kunnen verhogen in het betreffende gebied.

De Smart Lighting Award wordt toegekend aan de gemeente Zwolle omdat zij een een voorbeeldfunctie vervult voor andere gemeenten door het combineren van energiezuinige, duurzame verlichting die daarnaast wordt ingezet voor het behalen van additionele beleidsdoelen, zoals veiligheid.

Directeur Robert Tissing van Luminext reikte de Smart Lighting Award 2021 digitaal uit aan wethouder William Dogger en projectleider Erik Neuteboom.

Wethouder William Dogger (milieu en duurzaamheid): “We zijn in Zwolle al vanaf 2014 bezig met het verduurzamen en ombouwen van onze openbare verlichting. We liggen dan ook ruim op koers om de doelstelling van 50% minder energiegebruik in 2030 uit het Energieakkoord te halen: we besparen nu al 40% energie sinds 2013. 

Duurzaamheid betekent ook dat we steeds op zoek zijn naar innovatieve en slimme oplossingen, zoals verlichting van parken die genoeg comfort biedt voor de mens én de daar aanwezige nachtdieren, door te dimmen als er geen voetgangers zijn.“