Know-how

5 tips voor het kiezen van een asset-beheerpakket

Hoe kies je een asset-beheerpakket voor openbare verlichting?

De keuze voor een nieuw pakket voor assetmanagement is essentieel voor het goed beheren van de openbare verlichting. Ook is het wenselijk dat je er jaren mee vooruit kunt. Een gedegen oriëntatie is daarom op zijn plaats.  

 

Know-how

Tips & overwegingen

In ‘Know-how’ komen tips en overwegingen aan bod die te maken hebben met de aanschaf en het gebruik van smart lighting.

Een betrouwbaar beheerpakket geeft je een juist beeld van alle assets in het verlichtingsareaal. Daarnaast is het de basis voor efficiënt onderhoud en het aansturen van de verlichting. Hoe kies je het beheerpakket dat bij je past? Wij geven je 5 tips.

 

1. Denk ook na over de wensen in de toekomst

Wil je alleen assets beheren of wil je nu of later ook het onderhoud online organiseren en misschien de verlichting op afstand aansturen en monitoren? Denk goed na over de toekomst en zorg dat het beheerpakket daarop aansluit.

2. Kies voor flexibiliteit

Open software geeft de mogelijkheid te koppelen met andere IT-systemen die je nu al gebruikt of later wilt aanschaffen. Daarmee bespaar je moeite en kosten. Ook is het handig als de software beschikbaar is op zowel desktop, laptop, Ipad als smartphone.

3. Zorg dat  je zelf aan de knoppen zit

Vraag om een beheerpakket waarmee je zelf aan de knoppen zit en niet afhankelijk bent van de provider voor aanpassingen. Waarschijnlijk wil je eigenhandig nieuwe assetgegevens kunnen invoeren en bestaande assetgegevens kunnen muteren en filteren op soort. Ook is het maken van bulkwijzigingen handig, bijvoorbeeld bij het vervangen van armaturen. Dat bespaart je tijd.

4. Check het gebruiksgemak

Kies voor beheersoftware waar je eenvoudig mee kunt werken. Handig is het bijvoorbeeld om de assets niet alleen in een tabel maar ook op de kaart te zien, met een kleur voor elk type asset. Zo heb je in een oogopslag een goed beeld van het areaal. Ook het op de kaart verplaatsen van assets door met de muis te ‘slepen’ en het met een muisklik toevoegen van een lichtmast zijn aanraders.

5. Informeer naar ervaringen van anderen

Er is veel mogelijk. Praat met gemeenten en provincies die dagelijks een beheerpakket voor openbare verlichting gebruiken. Zij vertellen je over hun ervaringen uit de praktijk en dat vergemakkelijkt het maken van uw keuze.

'Zorg voor een goed beheersysteem. Dat is essentieel om verder te kunnen.'

Henk Ensing, beleidsadviseur ROB gemeente Stadskanaal

Kom alles te weten over asset-beheer

 

We geven je graag advies op maat. Neem vrijblijvend contact op met onze account manager Marcel Hollanders.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Marcel Hollanders
Marcel Hollanders

Account Manager