Ervaringen

Sluizen en stuwen veilig verlicht

Patrick Janssen, Manager Operations Luminext

Hij omschrijft zichzelf op een bescheiden manier. In werkelijkheid is projectmanager Patrick Janssen het brein achter het slimme verlichtingssysteem op de sluizencomplexen in Amerongen, Driel en Hagestein.

Ervaringen

In de spotlights

In ‘Ervaringen’ schijnen we een licht op de toepassingen van smart lighting in de praktijk.

De drie stuwcomplexen in de Nederrijn en Lek zorgen ervoor dat het waterpeil de juiste hoogte heeft en dat de schepen vlot en veilig door kunnen doorvaren. Renovatie en uitmuntende besturingsinstallaties zijn nodig voor veilig en betrouwbaar watermanagement. Slimme verlichting wanneer is daarvan een onderdeel.

Tijdens een rondleiding op de locatie Amerongen vertelt Patrick over de bijzondere oplossing voor de sluizen en stuwen. Veiligheid is er het uitgangspunt: “Iedere opdracht is puzzelen. Dan is het prettig om in Luminizer over goede bouwstenen te beschikken”.

 

Hoe bijzonder is het werk op zo’n indrukwekkende plek?

“Dat is natuurlijk fantastisch. Je ziet de bogen van het sluizencomplex Amerongen al van veraf in dit polderlandschap. Die bogen zijn onderdeel van de vizierschuif, een halfronde klep die beweegt zoals het vizier van een oude ridderhelm. De stuwen zijn al 50 jaar in gebruik en worden nu grondig gerenoveerd.”

En wat houden jouw werkzaamheden hier in?

“We moderniseren de verlichting op het hele terrein. In totaal worden per complex zo’n 70 LED armaturen geplaatst die we met Luminizer dimmen en besturen. We hanteren daarbij drie verschillende dimscenario’s: één voor de stuw, één de sluis en één voor het omliggende terrein. De lichtmasten zijn vrijwel overal van hetzelfde type, alleen het gedrag van de verlichting is per groep anders ingesteld. Zo verlichten we op maat.”

 

Wat maakt het sluizen- en stuwenproject voor jou bijzonder?

“Hier draait alles om veiligheid. De drie stuwcomplexen in de Nederrijn en Lek worden ook wel de ‘kraan van Nederland’ genoemd. Ze zorgen niet alleen voor een goede waterverdeling, maar ook dat de schepen altijd veilig kunnen passeren. De verlichting passen we heel slim aan op de werking van de stuw. Naast de verschillende dimschema’s gebruiken we een speciale lichtmeetcel. Deze activeert de verlichting zodra het te donker wordt.”

“Toegangshekken, speciale kleding en strenge procedures; alles staat hier in het teken van veiligheid.”

Patrick Janssen, manager operations Luminext

Het totale systeem is dus een optelsom van slimmigheden?

“Zo kan je het zien inderdaad. We hebben gekozen voor Luminext Powerline Communicatie via het voedingsnet. Deze techniek is zeer betrouwbaar en robuust en uitermate geschikt voor gebruik in een eigen gesloten netwerk. Verder is Luminizer gekoppeld aan het bewakings- en besturingssysteem voor de sluizen. Zo reageert de verlichting direct als de sluis open moet.

 

Klinkt complex, al die systemen naast elkaar…

“In opdracht van Siemens en Van Gelder hebben we samen met Dynniq de engineering verzorgd. We zijn vroegtijdig betrokken bij de renovatieplannen en dat maakt het extra leuk om het hele systeem nu perfect werkend op te leveren!”

Meer weten over dynamisch verlichten?


We geven u graag advies op maat. Neem vrijblijvend contact op met Dirk Goetmakers en stel uw vragen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.