Ervaringen

Meten is weten voor Schouwen-Duiveland

Jan Dalebout, gemeente Schouwen-Duiveland

Hoe weet u zeker dat een lamp echt brandt? Met een dynamisch verlichtingssysteem heeft u direct en eenvoudig een antwoord. “Mensen verwachten tegenwoordig dat je 24/7 de status van elke lantaarnpaal weet”, vertelt Jan Dalebout, beleidsmedewerker civiele techniek bij de gemeente Schouwen-Duiveland.

Ervaringen

In de spotlights

In ‘Ervaringen’ schijnen we een licht op de toepassingen van smart lighting in de praktijk.

Uw ambitie is 100% dynamisch verlichtingen. Waarom is dat?

“Klopt,. We hebben op Schouwen-Duiveland het doel om over 5 jaar al onze verlichting dynamisch te bedienen. Momenteel zijn ongeveer 3.500 van de in totaal 8.000 lichtpunten dynamisch en elk jaar maken we zo’n 500 extra lichtpunten ‘slim’. Onze belangrijkste motivatie is het beter en efficiënter beheren en besturen van de verlichting. We willen zelf achter de knoppen te zitten en dat doen we met Luminizer.”

 

Wat heeft deze stap opgeleverd?

“Voorheen werd een kapotte lamp gemeld tijdens de halfjaarlijkse storingsronde van de aannemer of door een inwoner die vertelde dat de verlichting al maanden niet werkte. Heel vervelend, we misten echt het overzicht. We zijn blij dat dit nu definitief verleden tijd is.”

En hoe gaat dat nu met dynamische verlichting?

“Nu hebben we storingen direct in beeld. Dat maakt dat we ze ook meteen kunnen oplossen. Alle dynamische lichtpunten staan in Luminizer, compleet met de storingsgeschiedenis. De aannemer en monteur werken in hetzelfde systeem en kunnen tijdens hun herstelwerkzaamheden foto’s en opmerkingen plaatsen. Daar hebben we samen heel veel gemak van.”

 

Hoe worden storingen tegenwoordig verwerkt?

“De melding gaat vanuit Luminizer rechtstreeks naar de aannemer en in Luminizer zie je de exacte status van elke reparatie. Bijvoorbeeld wanneer een monteur gaat kijken, of er onderdelen besteld moeten worden en wat de geplande hersteldatum is. Het hele proces, van storing tot herstel, managen we in één geïntegreerd en gebruiksvriendelijk systeem.”

"We willen zelf achter de knoppen te zitten."

Jan Dalebout, gemeente Schouwen-Duiveland

Kunt u iets zeggen over de behaalde besparingen?

“Dankzij dynamisch dimmen besparen we als gemeente 6% aan energiekosten. Als je het ‘verledden’ van de verlichting ook meetelt, kom je op een aanzienlijk grotere besparing.”

 

Kortom, meer overzicht en minder kosten!

“Precies. Onze volgende ambitie is om de gebruikte energie ook dynamisch af te rekenen. Op basis van onze lichtpunten en dimschema’s betalen we de energiemaatschappij nu nog een vast bedrag. Ongeacht of een lamp een week kapot is, 100% brandt of flink gedimd wordt. Wij willen gaan betalen voor het wérkelijke energieverbruik. Want besparen moet je belonen. En het mooie is, ook dat dit kan met behulp van de rapportages in Luminizer.”

Meer weten over dynamische verlichting?

 

We geven u graag advies op maat. Neem vrijblijvend contact op met Marcel Hollanders en stel uw vragen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Marcel Hollanders
Marcel Hollanders

Account Manager