Hoeveel energie bespaar je?
“Dat weten we aan de hand van analyses van onze klanten”, vertelt Vincent. “Verschillende gemeenten geven aan dat de energierekening flink is verlaagd. Op een energierekening van al snel 24 euro per armatuur per jaar bespaar je gemiddeld 27% door te dimmen en wel 50% tot 62% door dynamisch te dimmen in combinatie met LED. Ga je ook over op bewegingsdetectie met een ‘On Demand’ oplossing als met SmartNodes, dan bespaar je snel tot 80% op energie. Dit is ook een van de resultaten geweest in het Bredenoord project in Rotterdam. “Overigens hebben we ook een aantal klanten die meer dan 80% besparen doordat ze verlichting een groot deel van de nacht helemaal uit doen, maar dat zijn uitzonderingen.”
Kortere brandtijden, hoe werkt dat?
“Met slimme verlichting verlaag je het energieverbruik door de verlichting pas te laten branden als de zon ondergaat of als er werkelijk verkeer is op de weg. Die brandtijden plan je met behulp van dimschema’s. Door de verlichting zo kort mogelijk te laten branden, bijvoorbeeld in de avonduren tot 23 uur op 60% en in de stille nachtelijke uren naar 30 procent, reduceer je het energieverbruik met 50%. Zonder dat inwoners zich er onveiliger door gaan voelen.”
Wat kost het om armaturen te upgraden naar dynamische verlichting?
“Het dynamische verlichtingssysteem bestaat uit hardware, diensten en software’, legt Vincent Ilmer uit. “Ten eerste zijn er de kosten voor de outdoor lamp controllers (OLC’s) en een gateway. Daarnaast de kosten voor de communicatie, het inregelen en het in bedrijfstellen van het systeem. Tot slot de kosten voor de beheer- en besturingssoftware. Denk in totaal aan zo’n 100 euro per lichtmast. Een investering die is te overzien, vergeleken met de kosten voor de armatuur en de mast.”