Know-how

Dynamische verlichting verdien je snel terug

Vincent Ilmer, manager business development Eneco

Slimme dynamische verlichting is de grote innovatie na LED in openbare verlichting. U bespaart flink energie en de systemen melden storingen vanzelf. Maar zijn de kosten van de extra investering wel te rechtvaardigen? Vincent Ilmer,  Business Developer bij Eneco, heeft het grondig uitgezocht.

Know-how

Een frisse kijk

In ‘Know-how’ schijnen we een licht op de visies van kenners binnen de verlichtingsbranche.

In hoeveel jaar verdien je de investering terug?

“Hier is uitgebreid onderzoek naar gedaan”, vertelt Vincent. “Op basis van projecten in Rotterdam en Den Haag komt naar voren dat dynamische verlichting binnen 8 jaar is terugverdiend. [bron]. Als de keuze valt op dynamische LED, dan heb je de investering er zelfs in circa 6 jaar uit.”

Vincent wijst erop dat sommige voordelen niet zijn meegenomen in de berekening: “Welke beheerder heeft er geen project gehad waarbij hij binnen een paar jaar na oplevering alweer nieuwe armaturen moest ophangen omdat de situatie was veranderd of omdat er klachten van bewoners kwamen over te veel licht? ‘Connected verlichting’ kun je eenvoudig aanpassen aan nieuwe situaties of gewijzigde wensen.”

Hoeveel energie bespaar je?

“Dat weten we aan de hand van analyses van onze klanten”, vertelt Vincent. “Verschillende gemeenten geven aan dat de energierekening flink is verlaagd. Op een energierekening van al snel 24 euro per armatuur per jaar bespaar je gemiddeld 27% door te dimmen en wel 50% tot 62% door dynamisch te dimmen in combinatie met LED. Ga je ook over op bewegingsdetectie met een ‘On Demand’ oplossing als met SmartNodes, dan bespaar je snel tot 80% op energie. Dit is ook een van de resultaten geweest in het Bredenoord project in Rotterdam. “Overigens hebben we ook een aantal klanten die meer dan 80% besparen doordat ze verlichting een groot deel van de nacht helemaal uit doen, maar dat zijn uitzonderingen.”

 

Kortere brandtijden, hoe werkt dat?

“Met slimme verlichting verlaag je het energieverbruik door de verlichting pas te laten branden als de zon ondergaat of als er werkelijk verkeer is op de weg. Die brandtijden plan je met behulp van dimschema’s. Door de verlichting zo kort mogelijk te laten branden, bijvoorbeeld in de avonduren tot 23 uur op 60% en in de stille nachtelijke uren naar 30 procent, reduceer je het energieverbruik met 50%. Zonder dat inwoners zich er onveiliger door gaan voelen.”

 

Wat kost het om armaturen te upgraden naar dynamische verlichting?

“Het dynamische verlichtingssysteem bestaat uit hardware, diensten en software’, legt Vincent Ilmer uit. “Ten eerste zijn er de kosten voor de outdoor lamp controllers (OLC’s) en een gateway. Daarnaast de kosten voor de communicatie, het inregelen en het in bedrijfstellen van het systeem. Tot slot de kosten voor de beheer- en besturingssoftware. Denk in totaal aan zo’n 100 euro per lichtmast. Een investering die is te overzien, vergeleken met de kosten voor de armatuur en de mast.”

Wie kiest voor dynamische LED, verdient dat in 6 jaar terug”

Vincent Ilmer, business development manager Eneco

Wat zijn de operationele besparingen?

“Dat varieert per verlichtingsinstallatie en is afhankelijk van de beheerkosten die een gemeente heeft. Dus exact kan ik het niet aangeven”, zegt Vincent. “Wel is duidelijk dat er op een groot aantal punten besparingen mogelijk zijn. Doordat armaturen automatisch storingen melden, is een veel efficiënter storingsherstelproces mogelijk. Denk aan automatisch doorzetten van storingen aan de aannemer en afhandelen van revisiegegevens. Handmatige verwerking van storingsmeldingen behoren dan tot de verleden tijd en storingen worden sneller opgelost. Ook kun je de informatievoorziening naar inwoners verbeteren.”

Door slimme assetmanagementfuncties zoals het optimaliseren van onderhoud en remplace, slimme storingsafhandeling, digitale verwerking van revisiegegevens en minder schouwen zijn beparingen van 80 euro per lichtpunt mogelijk,” rekent Vincent voor. “Kies je daarnaast ook voor LED dan valt de totale besparing nog hoger uit tot zelfs 115 euro. LED gaat zeker 15 jaar mee en door LED te dimmen is de verwachte levensduur 3 tot 4 keer keer hoger dan met traditionele lampen. Je hebt dus veel lagere vervangingskosten.”

 

Hoe weet iemand of het goed gaat met de verlichting?

“Een belangrijk vraag omdat je wilt weten of en wanneer onderhoud nodig is”, benadrukt Vincent.Het mooie van een goed beheer- en besturingssysteem is dat je de verlichting op afstand kunt monitoren. Zo zie je op het dashboard of alle onderdelen van het systeem goed werken en of het energieverbruik verloopt zoals gepland. Dat geeft je de kans om het dimregime aan te passen om nog efficiënter te verlichten.

 

Zijn er nog andere voordelen?

“Absoluut! Een OLC signaleert een storing namelijk direct en meldt die automatisch aan de beheer- en besturingssoftware. Je hoeft dus niet meer ’s avonds zelf de weg op om de verlichting te inspecteren. Dat scheelt honderden tot zelfs duizenden euro’s per maand. De opdracht voor reparatie gaat direct digitaal naar de aannemer. Ook de praktische informatie wordt meegestuurd, zodat de monteur met de juiste spullen op pad gaat en de verlichting snel weer brandt. Dat scheelt zomaar 50 procent in tijd. En het wordt veiliger voor medewerkers en weggebruikers op de weg. ”

Meer weten over dynamische verlichting?

 

We geven u graag advies op maat. Neem vrijblijvend contact op met Dirk Goetmakers en stel uw vragen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.