KNow-how

Zo kies je smart lighting software

Do’s & Don’ts bij het kiezen van beheer- en besturingssoftware

Een telemanagementsysteem voor de openbare verlichting kies je niet elke dag en daarom is een gedegen oriëntatie op zijn plaats. De volgende do’s & don’ts helpen u op weg.

 

Know-how

Tips & overwegingen

In ‘Know-how’ komen tips en overwegingen aan bod die te maken hebben met de aanschaf en het gebruik van smart lighting.

1. Alleen beheren of ook aansturen en het onderhoud managen?

Een beheersysteem voor assetmanagement is het fundament voor het onderhoudsmanagement en het dimmen van de openbare verlichting. Een goede start dus. Praktischer is het om, nu u toch een keuze moet maken, te kiezen voor een systeem dat alle functionaliteiten bundelt. Kies dus voor een systeem waarmee u zowel alle assets kunt beheren als het onderhoud kunt managen en de verlichting op afstand kunt aansturen. Dat maakt uw werk eenvoudiger en u verlaagt de kosten voor onderhouds- en storingsmanagement.

 

2. Kies voor een systeem waarbij u vrij bent in het uw keuze van merken

Nu lijken de voordelen misschien prima, maar u weet niet welke armaturen, sensoren en besturingshardware u in de toekomst nodig hebt om te voldoen aan de wensen en behoeften in de omgeving. Het beste kiest u voor een telemanagementsysteem dat met alle merken en typen verlichting en verlichtingscomponenten communiceert. Dan kunt u ook straks alle kanten op.

 

3. Kies voor een systeem dat u kunt koppelen aan externe datasystemen

Een koppeling van het telemanagementsysteem met bijvoorbeeld het gemeentelijke Klant Contact Centrum is handig om uw storingen te managen. Denk ook aan koppelingen met verkeersregelinstallaties, weerstations en toekomstige Smart City toepassingen, om het lichtniveau aan te passen aan de lokale omstandigheden.

 

4. Zoek een systeem waarbij u bij alle knoppen kunt

Wat is er lastiger dan steeds te moeten bellen met de supportdesk om een aanpassing te doen in uw telemanagementsysteem. Zorg dus dat u de rechten krijgt voor het aanpassen en wijzigen van alle assetsinformatie en besturingstools.

 

5. Denk bij uw keuzes ook aan toekomstige wensen

Eigenschappen van een telemanagementsysteem die nu nog niet direct belangrijk lijken, zijn in de toekomst waarschijnlijk onmisbaar. Ook gebruiksgemak is belangrijk bij uw keuze, om ergenissen te voorkomen.

Meer weten over Smart Lighting?

 

Neem contact op met Dirk Goetmakers. Hij helpt u graag!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.