Know-how

Besparen met smart lighting

Energieverbruik en operationele kosten verlagen

In de afgelopen decennia zijn kostbare openbare verlichtingsinstallaties gebouwd. Deze worden nu worden vervangen door of aangepast met LED.

Er is er veel kapitaal geïnvesteerd. Zo’n 1.500 tot 2.000 euro per lichtmast. Voor een gemeente met 30.000 inwoners gaat het dus al gauw om een verlichtingsareaal ter waarde van 9 tot 12 miljoen euro. Door gebruik te maken van smart lighting technologie, wordt deze investering terugverdiend.

Know-how

Overwegingen

In ‘Know-how’ komen motieven en beweegredenen aan bod die te maken hebben met de aanschaf en het gebruik van smart lighting.

KPI’s en eisen aan openbare verlichtingsinstallatie

Met het oog op de aanzienlijke investering is het niet vreemd dat er veel eisen aan de openbare verlichtingsinstallatie worden gesteld. Zo zijn storingen niet gewenst, want als er lampen kapot zijn, dat maakt het straatbeeld rommelig en het geeft een onveilig gevoel.

De klassieke KPI voor lichtmasten is vergelijkbaar met een machine in een fabriek; het goed functioneren is belangrijk en het op afstand kunnen besturen en beheren van het machinepark een must. Voor de openbare verlichting geldt hetzelfde. Daarbij is het zaak zo kosten-efficiënt mogelijk om te gaan met de installatie.

'Kapitale openbare verlichting vereist maximale up-time en minimale operationele kosten'

Energie besparen met slimme LED

Een businesscase voor het vervangen van de openbare verlichting laat vaak een energiebesparing zien van 65% ten opzichte van de conventionele lampen, als ze worden vervangen door LED en voorzien van smart lighting technologie. De helft van deze besparing komt voort uit de toepassing van LED omdat LED ongeveer de helft van de hoeveelheid energie verbruikt bij eenzelfde lichtniveau. Ook biedt een LED-lamp meer mogelijkheden om te dimmen. Het energieverbruik daalt evenredig met het verlichtingsniveau, dus wanneer er 50% wordt gedimd, wordt ook het energieverbruik de helft minder.

 

Operationele kostenvoordelen bij besturing op afstand

Naast het verlagen van kosten voor energie, is het verminderen van de operationele kosten mogelijk bij slimme verlichtingsinstallaties. Op het dashboard van de beheer- en besturingssoftware is op afstand te zien welke verlichting defect is en wat de oorzaak is. Daarmee behoort het rijden van inspectierondes tot het verleden.

Omdat de aannemer en monteur bij een defect op voorhand weten wat er mis is, kunnen direct de juiste apparatuur en onderdelen worden meegenomen en de storing sneller verhelpen. Dat zijn concrete besparingen in tijd en geld. Bovendien krijgt de gemeente minder meldingen en klachten van inwoners en daarmee wordt de werkdruk bij het klant-contact-centrum lager.

Maximaal profiteren bij grootschalige toepassing

Veel gemeenten hebben al ervaringen opgedaan met smart lighting. Meestal eerst in een klein gebied ter kennismaking. Voor het realiseren van de eerder genoemde voordelen is het belangrijk toe te werken naar het grootschalig gebruik van smart lighting technologie.

De voordelen van grootschalig gebruik zijn direct merkbaar. Ten eerste omdat de energiebesparing gelijk op gaat met het aantal lichtmasten dat je daadwerkelijk slim hebt gemaakt. Dit is te vergelijken met het isoleren van een huis. Wie alleen de zolderkamer isoleert aan niet veel energie besparen. Voor besparingen die er echt toe doen, moet het hele huis worden geïsoleerd.

Van operationele kostenvoordelen, zoals het wegvallen van de eerder genoemde inspectierondes, wordt pas maximaal geprofiteerd zodra werkelijk alle storingen online zijn te monitoren. Alleen dan kunnen de werkprocessen rondom het onderhoud en het beheer van de openbare verlichting op een moderne manier geautomatiseerd worden toegepast en kan dit als standaard binnen de gemeente worden ingevoerd.

Meer weten over smart lighting?

 

We geven je graag advies op maat. Neem vrijblijvend contact op met Marcel Hollanders en stel je  vragen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Marcel Hollanders
Marcel Hollanders

Account Manager