Ervaringen

NOFA gemeenten verlichten samen

Peter Bos en Nella Broekhuizen, verantwoordelijk voor verlichting Achtkarspelen

Moderne armaturen hebben tegenwoordig meer weg van een computer dan de oude gloeilamp. LED, drivers, gateways, sensoren, dimsystemen; technieken en oplossingen ontwikkelen zich razendsnel. Hoe maak je als (kleinere) gemeente de juiste beleidskeuzes en hoe stuur je een aannemer effectief aan? “Werk samen!”, zeggen Nella Broekhuizen en Peter Bos van de Friese gemeente Achtkarspelen in koor.

Ervaringen

In de spotlights

In ‘Ervaringen’ schijnen we een licht op de toepassingen van smart lighting in de praktijk.

Zes dorpen in beheer

Achtkarspelen bestaat uit acht oude kerkgemeenten (kerspel in het Middelnederlands). Het gemeentehuis staat in Buitenpost, het grootste dorp van de acht, met zo’n 28.000 inwoners. Daar zijn Nella en Peter de specialisten in het beheer van de openbare ruimte. Samen met hun collega’s van het team Wegen zorgen ze voor de openbare verlichting in de verre omtrek.

Parallel teamwork

“Storingen en schades pak ik meestal op”, duidt Nella de onderlinge rolverdeling. “Peter houdt zich meer bezig met het beleid als nieuwe werken en grote onderhoudsklussen.” Peter vult aan: “We zijn echt een team, weten precies waar de ander mee bezig is. Als een van ons vrij is, neemt de ander zijn of haar taken vlotjes over. Storingen blijven dus niet liggen en reparaties gaan gewoon door. Zo zorgen we samen voor continuïteit.”

Eén database met alle gegevens

De Luminizer beheersoftware speelt een belangrijke rol voor beide. Het systeem vormt een centrale database met gegevens van alle 4.835 lichtmasten. Peter: “Nieuwe meldingen komen centraal binnen en worden verwerkt in Luminizer. Daar maken we een werkorder aan met de x- en y-coördinaten van de lichtmast en de specifieke storing of schade. Zodra deze compleet is, wordt de reparatiestatus op ‘aannemer attentie’ gezet. Daarmee zetten we onze aannemer direct aan het werk. Die gebruikt Luminizer ook en controleert dagelijks of er nieuwe orders zijn.”

 

Direct lijntje met aannemer

De aannemer plant zijn reparaties en rapporteert over de vorderingen in Luminizer. Opmerkingen, foto’s, planning; alles wordt netjes op mastniveau verwerkt in hetzelfde systeem. “Luminizer werkt eigenlijk als een soort Outlook voor ons en onze aannemer,” merkt Nella op. “We communiceren in één systeem en vanuit één werkordernummer. En je kan heel eenvoudig terugkijken. Zo zie je welke werkzaamheden zijn gedaan en welke opmerkingen zijn gemaakt. De geplande activiteiten volgen we real-time met dit systeem, dus we zijn helemaal op de hoogte.”

“Het licht moet branden!”

Nella Broekhuizen, beheerder openbare verlichting Achtkarspelen

Luminizer is leidend

Klinkt ideaal, zo’n gedeeld beheersysteem. Toch staan aannemers volgens Peter niet direct te trappelen: “Zij werken graag in hun eigen systeem. Aannemers werken soms voor wel twintig verschillende gemeenten, dan is het prettig om met je eigen mensen in je eigen systeem en volgens je eigen processen te werken. Maar wij willen juist zélf de regie voeren over de werkzaamheden. We beheren nu zelf het areaal en besteden alleen het werk uit aan een aannemer. Daarbij is ook ons eigen beheerpakket leidend”, belicht Peter de zienswijze vanuit de gemeente. “Hoewel het technisch mogelijk is om Luminizer te koppelen aan andere systemen, vinden wij het juist belangrijk dat zowel wij als de aannemer rechtstreeks in Luminizer werken. Alleen dan weet je zeker dat je dezelfde taal spreekt.”

 

Actief samenwerkende gemeenten

Onder de vlag van de Noordoost Friese Aanpak (NOFA+) werkt Achtkarspelen met nog vijf andere gemeenten uit de regio actief samen aan het beheer en onderhoud van de openbare verlichting. Welke voordelen dit biedt? “Gezamenlijk beheren we bijna 22.000 lichtpunten”, legt Peter uit. “Die staan allemaal in Luminizer. Dan is het voor een aannemer heel interessant om aan te sluiten. Samen hebben gemeenten meer slagkracht.”

“Daarnaast bundelen we ook onderling onze kennis en capaciteiten”, stipt Nella nog een voordeel aan. “Alle NOFA+ partners brengen hun eigen, specifieke kwaliteiten in. De een is beleidsmatig goed onderlegd en de ander is juist sterk in techniek. Die diversiteit aan specialismen maakt ons een sterke gesprekspartner voor de aannemer.”

Tips voor andere gemeenten die willen samenwerken

  • Maak de groep betrokken partijen niet te groot. Met 5 à 6 gemeenten houd je het geheel hanteerbaar.
  • Kies partijen van gelijke omvang en met gelijke belangen. Zo zorg je voor gelijkwaardigheid en komt iedereen aan bod.
  • Beheer zélf je areaal. Zo borg je kennis en kunde in jouw organisatie.
  • Beoordeel een beheerpakket niet alleen op areaal-(data)beheeraspecten, maar ook op hoe het aansluit op je werkprocessen in het onderhoud.
  • Besteed alleen de uitvoerende werkzaamheden uit.
  • Bundel arealen en zorg voor voldoende volume. Dat vergroot je slagkracht.
  • Zorg voor vaste overlegmomenten met je aannemer.
  • Deel de goede en minder goede ervaringen met elkaar; wees transparant.
  • Probeer visie en beleid van de verschillende partijen op een lijn te krijgen.
  • Betrek de collega’s uit de buitendienst bij je vakgebied. Zij zijn je ogen en oren en bieden veel meerwaarde.
  • Gebruik de Luminizer LampApp voor de monteur om tijdens herstelwerkzaamheden ter plaatse eenvoudig meldingen uit te wisselen en tijd te besparen.

Meer weten over dynamische verlichting?

 

We geven u graag advies op maat. Neem vrijblijvend contact op met Dirk Goetmakers en stel uw vragen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.