Door het oog

Wacht niet op de oerknal!

Geselecteerd: Rijkswaterstaat vermindert lichtuitstoot Veerhaven Texel Lees hier

Robert Tissing, directeur Luminext

Steeds meer gemeenten switchen naar dynamische verlichting. Begrijpelijk gezien de vele voordelen. Toch stellen partijen een beslissing nog regelmatig uit, in afwachting op wat technisch komen gaat. Robert Tissing, directeur van Luminext, pleit voor actie.

Door het oog

Een scherpe visie

In ‘Door het oog’ schijnen we een licht op de visies van kenners binnen de verlichtingsbranche.

Dat tikt aan

Openbare verlichting is voor veel gemeenten de grootste energieslurper. Als je daarop bespaart, tikt dat dus aan. Met de implementatie van dynamische verlichting bespaart een gemeente gemiddeld genomen zo’n 30% aan kosten. Voeg daar de besparing door energiezuinige LED-verlichting aan toe en je begrijpt de interesse.

Minder kosten, verlichting op maat, eenvoudiger en efficiënter beheer: dynamische verlichting kent een lange lijst met voordelen. “En toch wachten gemeenten nog regelmatig met een grootschalige uitrol”, aldus Robert. “We merken dat men het moeilijk vindt om een afgewogen keuze te maken. Welke technische oplossing kies je, wanneer stap je in?”

Kijk en vergelijk

Tijd voor overzicht. Openbare verlichting is grofweg te verdelen in vier niveaus:

 1. Klassieke verlichting: het licht gaat aan als de netbeheerder het aanzet en brand maximaal.
 2. Statisch dimbare verlichting: een dimmer regelt een vast profiel over de nacht. Er is geen communicatie met het lichtpunt en er worden geen foutmeldingen gemeld.
 3. Dynamisch Connect & Control: op afstand bestuurbare verlichting waarbij het dimschema continu kan worden aangepast. Storingen worden automatisch gemeld in het beheersysteem.
 4. Dynamisch On Demand: verlichting die brandt op basis van sensordetectie en zich aanpast aan de situatie als beweging, verkeersdrukte of het weer. Op basis van detectie wordt ook verkeersinformatie gegenereerd. Een mooie stap naar een slimme stad.

“Denk goed na over je toekomstige stappen maar stel het niet uit.”

Robert Tissing, algemeen directeur Luminext

No-brainer

Van de 2,4 miljoen openbare lichtpunten in Nederland is zo’n 65% nog klassiek. Minder dan 5% wordt dynamisch aangestuurd. Kortom, er is werk aan de winkel, want de voordelen zijn zo groot dat we ze niet mogen negeren. Maar hoe kom je van traditioneel licht naar een toekomstvaste oplossing?

“Sla de statische dimmers over en kies direct voor dynamische verlichting”, adviseert Robert stellig. “De techniek is inmiddels bewezen betrouwbaar en rendabel en flexibel toepasbaar, dus je kunt ook straks alle kanten op wat betreft de keuze voor leveranciers en koppelingen aan IT systemen.” Bovendien verdient je de investering in enkele jaren terug.”

“En als je nog geen beheerpakket hebt, implementeer dan Luminizer. Dat is echt een no-brainer. Het kost weinig en levert direct resultaat.” Robert telt op zijn vingers: “Je hebt inzicht in je installaties, je weet waar je aannemer mee bezig is, je kan vragen van de Raad en inwoners beter beantwoorden. En je blijft flexibel want Luminizer kan met nagenoeg alle bestaande systemen en leveranciers overweg. Er is dus geen vendor lock-in.”

Stap voor stap aanpassen

De volgende stap is het aanpakken van de verlichting zelf. “Start met het verslimmen van de installaties met de hoogste vermogens op de drukste plekken. Dimmen is kostenefficiënt en kan daarom direct breed worden uitgerold. On Demand toepassingen kunnen, afhankelijk van ambities en budget, ingezet worden op speciale locaties. Zoals bijvoorbeeld de toepassing van SmartNodes sensoren op een donker fietspad aan de rand van de stad. Zo maak je een gemixte oplossing voor je gemeente, helemaal op maat.”

 

Oerknal komt niet

Luminext combineert visie met realisatiekracht. Dat resulteert in goed doordachte, toekomstvaste oplossingen. “Denk goed na over je toekomstige stappen maar stel het niet uit”, besluit Robert. “Wacht niet nog vijf jaar op een soort oerknal, in de hoop op een ultieme smart city totaaloplossing. Echt, dat gaat niet gebeuren. En waarom zou je ook, de voordelen van dynamisch licht liggen vandaag al voor het grijpen.”

Zo start je met slimme verlichting

 • Implementeer een beheerprogramma zoals Luminizer
 • Verslim eerst de installaties met de hoogste vermogens
 • Bekijk de specifieke behoeftes in de gemeente
 • Kies niet voor één standaardoplossing maar een gemixte oplossing, passend bij de locatie
 • Implementeer gefaseerd en flexibel
 • Blijf continu verbeteren en verfijnen

Meer weten over dynamische verlichting?

 

We geven u graag advies op maat. Neem vrijblijvend contact op met Robert Tissing en stel uw vragen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Robert Tissing

Algemeen Directeur