Door het oog

Licht als luxe

Geselecteerd: Rijkswaterstaat vermindert lichtuitstoot Veerhaven Texel Lees hier

Jan van de Ven, directeur Luminext

Kijk ‘s avonds eens naar buiten en tel de sterren. Dikke kans dat de vingers van twee handen volstaan. Jan van de Ven, directeur van Luminext, kent ook een andere sterrenhemel. “Toen ik in Nieuw-Zeeland in een hut in de wildernis sliep, keek ik regelmatig met open mond omhoog. Toen werd het me duidelijk dat je daar zoveel meer sterren ziet omdat het er echt donker is ’s nachts. Met Luminext willen we die sterren ook boven Europa weer laten stralen.”

Door het oog

Een scherpe visie

In ‘Door het oog’ schijnen we een licht op de visies van kenners binnen de verlichtingsbranche.

Direct zichtbaar effect

Ambities moeten inspireren, mensen aanzetten om de wereld een stukje beter te maken. “Zo moet je onze ambitie ‘In 2030 de sterren weer kunnen zien’ ook beschouwen”, vervolgt Jan. Let wel, het Luminext hoofdkantoor in Doorn wordt allerminst bemand door naïeve idealisten. “We gaan natuurlijk alleen over de verlichting in de buitenruimte, maar daar kunnen we met onze slimme producten wel een direct zichtbaar effect behalen. Door openbare verlichting te dimmen waar het kan, besparen we energie en verminderen we lichthinder.”

Licht op maat

“Samen met onze klanten zoeken we de balans tussen donker en verlicht. Het vertrekpunt daarbij is om te verlichten indien nodig, niet uit gewoonte. In de industrie zien we bijvoorbeeld nog geregeld ‘hard wired’ installaties; die staan gewoon altijd ‘aan’. Volslagen onzinnig én onnodig!”, klinkt het stellig. “We moeten af van die ‘zo-doen-we-het-nou-eenmaal-altijd-al’ mentaliteit.”

Continu aanpassen

De outdoor lamp controllers van Luminext geven de mogelijkheid te spelen met de lichtintensiteit. Gemeenten en industriële complexen kunnen de lichtintensiteit continu aanpassen en nog beter afstemmen op de behoefte. “De perceptie van veel mensen is nog dat alles in de buitenruimte statisch is”, aldus Jan. “Dat je de verlichting aanlegt en er vervolgens niets verandert. Maar het gebruik van de verlichting aan bijvoorbeeld een weg is steeds anders. Denk aan incidenten en calamiteiten die vragen om een hoger lichtniveau. Of de gedimde openbare verlichting in december vanwege de extra kerstverlichting.”

“We moeten af van die ‘zo-doen-we-het-nou-eenmaal-altijd-al’ mentaliteit.”

Jan van de Ven, algemeen directeur Luminext

Licht als luxe

“Kijk, vroeger was het vooral een kwestie van zoveel mogelijk licht. Om bijvoorbeeld de veiligheid te waarborgen. Tegenwoordig zie ik licht als meer luxe. Iets dat je bewust inzet en waar je zuinig op bent. Met onze dynamisch verlichting zoeken we telkens de balans tussen veiligheid, energie, milieu en comfort. Als gemeente kun je, samen met inwoners, op zoek naar de beste oplossingen. Minder licht als het kan, en wat extra op dat afgelegen fietspad. Dat kan heel eenvoudig en in stappen. In plaats van dat je het in één keer bepaalt en het dan 20 jaar zo laat.”

Meer weten over dynamische verlichting?

 

We geven u graag advies op maat. Neem vrijblijvend contact op met Dirk Goetmakers en stel uw vragen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Dirk Goetmakers

Senior Account Manager